Çocuklara yönelik danışmanlık hizmetinde koruyucu ve önleyici çalışmaların yanı sıra var olan problemlerin çözümünün desteklenmesi de amaçlanır. Virginia Satir: “Problem, problem değildir. Onunla nasıl başa çıktığımız problemdir.” diyerek, problemin oluşma sürecini harika bir şekilde özetlemiştir. Çocuklarla yapılan danışmanlık sürecinde, çocuk ile bağlantılı aile bireyleri, bakımverenler, ilişkili kurumlar (okul, sosyal hizmet vb) ile işbirliği içinde çalışılır. Çocuk danışmanlığında, aile bireylerinin sürece katılımı ve katkısının önemi araştırmalarla da desteklenmiştir. Meta-analiz araştırmaları oyun terapisinin etkin bir yöntem olduğunu bulmuşlardır.
Oyun, çocuğun konuşma dilidir. Çocuklar, kendi duygu ve düşüncelerini yetişkinler gibi kolayca sözel olarak ifade edemezler. Oyunun dilini anlayıp yorumlayabilen, bu konuda eğitim almış uzmanlar sayesinde, çocuğun oyun aracılığıyla dışavurduğu iç dünyası anlamlandırılır, soruna neden olan meseleler ele alınır. Oyun terapisi, yönlendiren ve yönlendirmeyen (çocuk-odaklı) yöntemleri içerir. Farklı oyun terapisi modelleri vardır. Merkezimizde, Psikodinamik, Çocuk-Merkezli, Aile Oyun Terapisi ve EMDR yaklaşımları kullanılmaktadır. Oyun Terapisi seanslarımız 50 dakikadır.
Psikodinamik Yönelimli Oyun Terapisi: Oyun terapisi, çocuğun yaşadığı içsel çatışmaları, kaygı ve korkuları, düşlemleri oyuncaklar aracılığıyla sembolik olarak ifade ettiği ve çözümlediği bir terapi yöntemidir. Oyun terapisi sürecinde terapist çocuğa eşlik eder, çocuğun içsel deneyimini söze dökmesine ve çözüm üretmesine yardımcı olur.
Aile Oyun Terapisi: Aile terapisinde çocuğun yaşadığı güçlük üzerinde probleme yol açan, tetikleyen veya problemin sürdürülmesine neden olan her bir aile üyesinin katkısı ve digger faktörler belirlenir. Aile içi iletişimin ve ebeveynlik becerilerinin geliştirilmesi hedeflenir. Ailenin ihtiyaçlarına göre çalışma planlanır.
Oyun terapisindeki oyun, günlük hayattaki oyun oynama davranışıyla karıştırılmamalıdır. Oyun terapisinde amaç, çocuğun eğlenmesi ve hoşça vakit geçirmesi değildir.
Oyun terapisinin amaçlarından bazıları:
- Oyun yardımıyla çocuğun iç dünyasını anlayabilmek ve duygularını dönüştürmesine yardımcı olmak,
- Çocukla güvene dayalı olumlu bir ilişki kurarak, ilişki kurma kapasitesini ve güven duygusunu arttırmak,
- Çocuğun olayları anlamasına ve bağlantı kurmasına yardım etmek,
- Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak,
- Çocuğun olumlu benlik algısı geliştirmesine ve özdeğerinin artmasına yardım etmek,
- Aile bireylerinin de katıldığı aile oyun seanslarında, aile içi iletişimi desteklemek, aile bireyleri arasındaki ilişkiyi güçlendirmek,
Çocuk danışmanlığında çalışılan konulardan bazıları:
- Gelişim değerlendirme ve takip
- Aile içi iletişim, çocuk eğitimi, ebeveynlik becerileri
- Okula başlama, okul olgunluğu, adaptasyon
- Temel alışkanlıklar ile ilgili sorunlar (yemek, uyku, tuvalet vs.)
- Okul sorunları, akademik problemler, sınav kaygısı
- Sosyalleşme sorunları, içe kapanma
- İlişkisel zorluklar
- Davranış sorunları – öfke nöbetleri
- Duygusal zorluklar (endişe, korkular, mutsuzluk, takıntılar)
- Özgüven eksikliği
- Kardeş kıskançlığı
- Mastürbasyon
- Tırnak yeme
- Evlat edinme